140. СУ "Иван Богоров" - иновативно
"ДОР ЕЗИК ЖИВЕЕ, НАРОД НЕ УМИРА"

ИСТОРИЯ НА УЧИЛИЩЕТО

140 СУ „Иван Богоров“ е основано през 1986 г. В сградата си в ж.к. Обеля 2 се помещава от учебната 1987/1988 г.

 

До 1993г. училището носи името на Христо Кабакчиев, след което патрон става д-р Иван Богоров – първият български журналист и езиковед. За 10-годишнината е създаден „Химн на 140 СУ“ от учителите Иванка Павлова (текст) и Йосиф Йосифов (музика).

 

От 1991 г. в Гимназиален етап е утвърдено профилирано обучение в хуманитарен и природо-математически профил.

 

В училището се изучава хореография от 1992 г. в различни форми – СИП, ЗИП и профил „Изкуства“ (от 2001 г.).

 

Учебните планове за Начален и Прогимназиален етап включват ЗИП по чужди езици (Английски, Руски); Български език и литература; Математика; Информационни технологии, Хореография.

 

От учебната 2003/2004 г. училището приема и деца в подготвителни паралелки.

 

През 2004 г. е открит Етнографски музей към училището с експонати, дарени от родители и служители.

 

От 1994 г. до днес, с труда на учители в 140 СУ, се реализира проект за вътрешно оформление на сградата със стенописи на различна тематика. През 1988 година са създадени училищния танцов състав „Връбниче“ и вокалната група, които имат много изяви и творчески постижения на общинско, национално и международно ниво.

 

Като наследници на д-р Иван Богоров учениците се изявяват в клуб „Млад журналист“ и издават в-к „Богоровец“. От 2001 г. с помощта на Балканска фондация за международно образование и разбирателство „Дайвърсити“ е оборудвано радиостудио, където се реализира предаването „Нулев час“.

 

От създаването си през 1999 г. клуб „Млад огнеборец“, печели престижни места в столични и републикански състезания.

 

В училищната библиотека от 2007 г. работи клуб „Любители на книгата“.

 

Традиция е провеждането на „Ден на талантите“, конкурсите „Мис-140 СУ“ и „Мис и мистър Бонбон“.

 

Активна спортна дейност и престижни победи имат отборите по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса, шах-мат, плуване.

 

Резултат от сериозната и отговорна работа на екипа в 140 СУ са постиженията и професионалната реализация на учениците в областта на правото, журналистиката, хуманната и ветеринарна медицина, танцовото и актьорско майсторство, философия и психология, педагогика, филологии, икономика и спорт.

 

От учебната 2018/2019 учебното заведение предлага професия "Танцьор" - български танци, а от учебната 2020/2021 - професия "Графичен дизайнер". 140. СУ "Иван Богоров" е едно от малкото учебни заведения в страната, което предлага от учебната 2022/2023 г. професия "Танцьор" - модерен танц. 

 

Поддържането на традициите и работата по нови проекти в партньорство с държавни и обществени организации са основание за оптимистичната визия на училището.